Monday, April 7, 2014

pudding och kräm

sjukt god mjölkfri och glutenfri vaniljkräm eller -sås

räcker till en tårta (kräm)
ingredienser:
2 dl mandelmjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
1 msk maizena* (till kräm, ta mindre till sås beroende på hur tjock den ska vara)
vaniljpulver eller vaniljstång efter tycke och smak

vispa ihop allt i en kastrull. koka upp under omrörning tills den tjocknar. ta av värmen och låt svalna. För användning i tårtor måste den vara helt kall. Till paj går det fint att ha den lite varm eller ljummen.



chokladpudding; glutenfri, mjölkfri, vegansk
räcker till 4 portioner
ingredienser;
6 dl mandelmjölk
5 msk maizena*
3 msk strösocker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker (använd det med riktig vanilj och inte det med konstgjord, för det är mycket godare)

blanda ihop allt i en kastrull och koka upp under omrörning tills den tjocknar. Ta då av värmen. Förbered kärl för portionerna; burkar, koppar eller glas eller vad du föredrar. Skölj dessa med vatten och häll av, så de fortfarande är fuktiga på insidan. Häll den tjocknade puddingen fortfarande varm i kärlen. Låt svalna något i rumstemperatur och ställ sedan i kylen några timmar för att tjockna ytterligare.
Gott som det är men serveras även med fördel med lite mandelmjölk eller vispad grädde för den som föredrar.


Chia-pudding

Denna puddingen är lite annorlunda (läskig tycker vissa!) eftersom konsistensen är speciell. Chiafröna sväller och blir lite geleaktiga i vätska, och är dessutom vansinnigt nyttiga.
Räcker till 2 portioner
1 dl mandelmjölk
½ tsk agavesirap (eller socker om du inte har agave hemma)
1,5 msk chiafrön
lite vaniljpulver

Blanda allt i ett glas eller en skål. Rör om noga, låt stå en stund och rör om igen. Ställ i kylen och låt svälla några timmar.

----
*maizena eller maizenamjöl är stärkelse från majs, obs! INTE majsmjöl.

No comments: